5. februar 2021

Vores sociale og mentale sundhed står sin prøve. Må vi snart komme ud at lege?

Der er sagt og skrevet meget, siden COVID-19 ramte os i marts 2020. Siden har vi stort set kun haft os selv og de nærmeste. Er der lys forude?

Danmark er stadig lukket ned. BEST OF butikkerne i Horsens Kommune er lukket, de fleste. Mange virksomheder er hårdt ramt og har brug for se lyset og finde håb.

Vi står alle bag husets ruder og kigger ud på en verden, som vi aldrig havde troet vi skulle opleve. Vi har alle stor lyst til at komme ud at lege med hinanden igen. Tale med hinanden, hygge med hinanden og støtte hinanden ansigt til ansigt. Apropos alle vores virtuelle Zoom møder, så er vi alle placeret i "waiting room" - hvornår åbner døren sig, så vi kan komme ud og mærke livet i sin fuldhed? 

Jeg sad en dag hos Postnord i Løvbjerg på en bænk med 24 numre frem til min tur og tænkte: Er det sandt?
Alle gik rundt med mundbind som i Bangkoks små gader og stræder. Det er Horsens. Det er Danmark. Ventende på bænken gik det virkelig op for mig, hvilket stykke trist verdenshistorie, vi alle er blevet en del af. 

Virussen COVID-19 deler vandene, mere og mere. På den ene siden dem der slet ikke syntes der en pandemi og på den anden side dem, som har mistet sine kære og som kæmper i det daglige for at undgå et totalt nedbrud i vores sundhedsvæsen, som f.eks. pt. i Portugal. Jeg hører ofte folk sige, at dødstallet ikke er større end før COVID-19 og at mange går bort, ikke af COVID-19, men med COVID-19. 

For det første er det fantastisk, at vi har kunnet holde influenza-dødstallet nede til næsten ingen, fordi vi passer på hinanden. For det andet er jeg ret sikker på, at mange af de ældre, der går bort, godt kunne have levet længere uden COVID-19, så på den måde er det virussen, som forkorter levetiden.

Hvornår kan vi komme tilbage og hvilke forhåbninger har vi? Det ved vi reelt set ikke og vel også derfor, at vores sociale og mentale sundhed står sin prøve netop nu. Det mærker vi alle på krop og sind.

Et af mine favorit slogans i livet er "forventningens glæde er den største vi har".

Som vi har det lige nu, kan vi desværre ikke rejse nogle forventninger. Her kunne jeg godt foretrække en resultatorienteret åbningsmodel, der klart viste hvad vi kunne opnå, hvis vi stod sammen og fortsatte vores verdensmesterskab i at afspritte og holde afstand, f.eks. ved en smitteprocent på 0,8 åbner vi dette, på 0,6 åbner vi dette og ved 0,4 åbner vi dette. Det vil motivere os endnu mere til at nå vores mål - sammen.

Hvis vi rammes af flere mutationer, og smittetallet stiger, så må vi lukke igen. Tror håbet og forventningen til en genåbning, vil gøre godt for vores krop og sind. 

Tak fordi du læste med - jeg håber vi snart kan komme ud på den anden side - og handle i alle byens og kommunens butikker. Og opleve igen...! 

Jørn Simmenæs
BEST OF Horsens

Tilbage til oversigten

Følg med på Facebook

Læs også

bubble