Filip's sten og billedhuggeri
Filip’s leverer sten - med god samvittighed
På Ormhøjgårdvej i Horsens kan du få kunst og gravsten – helt efter eget ønske
Tålmodighed og passion. Det er de to grundlæggende ingredienser for at blive en dygtig stenhugger – og begge dele er rigeligt til stede hos Filip’s Sten & Billedhuggeri på Ormhøjgårdvej.
Begejstringen lyser i hvert fald ud af de ansatte Rune Lynggaard, Gestin Bertelsen og lærling Martin Seiersen, når de skal beskrive deres fag og deres arbejdsplads. Én ting er at være i et fag, hvor man sætter sig spor, der kan vare i flere hundrede år og hvor ingen opgaver er ens – noget andet er at være i et job, hvor det er en dyd ikke at lave det samme som de andre.
Vi gør det personligt
- Vi har en stor frihed i hverdagen. Samtidig er vi rigtig gode til at give hinanden plads til det, vi hver især kan, så den færdige sten eller skulptur bliver så perfekt som muligt, siger Rune Lynggaard.
Han har en baggrund som tatovør og grafiker, inden han kom i lære hos Filip Møller. Det har han bestemt ikke fortrudt.
- Selvfølgelig er der nogle sure dage, når man står og fryser i huggeskuret, men til gengæld er der en fantastisk tilfredsstillelse, når man står med den færdige sten. Vi vil gerne gøre en forskel og være gode ambassadører – ikke kun for firmaet, men også for hele faget, siger Rune Lynggaard.
I værkstedet på Ormhøjgårdvej bliver der naturligt nok lavet gravsten, som året rundt udgør den største del af stenhuggernes hverdag. Men en gravsten er ikke bare en firkantet klods – de bliver stadigt mere personlige.
- For 100 år siden skulle en sten fortælle noget om den afdødes status. Jo større sten, jo rigere. Nogle af de sten ville ha’ kostet 150.000 i dag. Sådan er det slet ikke mere. Mange vil gerne ha’ en personlig detalje på stenen – et strikketøj, en murerkasket, en tegning af en lastbil eller noget helt fjerde. Der kan vi altid hjælpe, siger Gestin Bertelsen.
Vi finder den bedste løsning
At være seks stenhuggere under samme tag er meget usædvanligt i branchen, for som regel er der kun et par stykker. Det er også usædvanligt, at værkstedet ikke blot er værksted, men også bliver brugt som galleri for andre kunstnere, og der er jævnligt fernisering hos Filip’s.
- Det er dejligt at arbejde et progressivt sted, er de tre medarbejdere enige om, som også understreger, at hver enkelt sten, der gøres færdig, er et fælles produkt.
- Det er ikke kun én af os, der laver en sten. Vi er altid flere, der har fat i dem; uanset om det er nye trappesten, gravsten eller renovering af gamle sten, siger Gestin Bertelsen.
Lærling Martin Seiersen er oprindelig udlært tømrer, men valgte siden Stenhuggerfagskolen i Haslev.
- Ved mange håndværk er der kun én løsning på en opgave, og der bliver stadigt mere, der kun er montering. Her er der mange løsninger på en opgave, og så skal man finde frem til den bedste.Og så er det fedt at lave et stykke håndværk, der kan holde de næste mange hundrede år, siger han.
Vi lytter til stenen
Som stenhugger skal man ikke kun brænde for sit fag. Man skal også bevare roen, selv når der skal pudses og slibes på den samme sten i en uge.
- Det er ren zen at arbejde med sten. Det er jo urfjeld, vi har fat i. Og man skal selvfølgelig hele tiden bruge sine fingerspidser til at føle med, men du skal også lytte til stenen – helt bogstaveligt. Når du hugger kan en enkelt mislyd fortælle dig, om der er skjulte revner, og så kan et enkelt slag med mejslen ødelægge 100 timers arbejde, konstaterer Gestin Bertelsen.
Alle tre understreger, at tilfredse kunder er og bliver deres endelige målestok.
- Men vi kan så meget forskelligt her på værkstedet, at vi stort set altid kan finde den helt rigtige og personlige løsning, siger de.
Nej til børnearbejde
Granitten, der bliver brugt hos Filip’s Sten & Billedhuggeri, kommer typisk fra de nordiske lande. Det er der ikke mindst en etisk årsag til.
- Vi bruger ikke granit fra Indien eller Kina, hvor det er børn, der arbejder for en ussel løn i stenbruddene. Vi vil ikke være med til, at børn bliver udnyttet og underbetalt af smarte købmænd.
Derfor markedsfører vi os på, at vores sten er frembragt uden brug af børnearbejde. Det er den måde, vi kan gøre en forskel på i vores fag. Vi vil ikke kun være stolte af produktet, men også af processen, siger Rune Lynggaard og tilføjer:
- Desuden er kinesisk granit ofte blødere end den nordiske. Det betyder, at den ikke holder så godt. Det er bare endnu en grund til ikke at bruge den.